אסטרטגיה תזונתית לטיפול בפסוריאזיס
אסטרטגיה תזונתית שמפחיתה את הדלקתיות בגוף עשויה להועיל לאנשים הסובלים מפסוריאזיס, ונמצא שתזונה דלת אנרגיה מפחיתה את תסמיני הפסוריאזיס אצל אנשים הסובלים מעודף משקל.
רקע כללי
מגוון גדול של תוכניות תזונתיות פותחו כדי להפחית את תסמיני הפסוריאזיס, אך מחקרים פרטיים הראו תוצאות מעורבות. סקירה של מקורות המחקרים הזמינים העלתה תוכניות עם עדויות משכנעות.
המחקר
הסקירה בדקה הוכחות למגוון של מיקרו- ומקרו-נוטריינטים, ולדיאטות המיועדות לטיפול בפסוריאזיס.
התוצאות
מחברי הסקירה סיכמו את ממצאיהם כך:
- נמצא שהשמנת יתר ותסמונת מטבולית מופיעים לעיתים בו זמנית עם פסוריאזיס, ושדיאטה דלת אנרגיה יעילה בהפחתת תסמיני פסוריאזיס אצל בעלי עודף משקל.
- נמצא שצריכה עודפת של סוכרים פשוטים (גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז) תורמת להחמרת תסמיני פסוריאזיס. פחמימות עם סיבים תזונתיים ואינדקס גליקמי נמוך, כמו דגנים מלאים וירקות לא מעובדים, עדיפות על סוכרים פשוטים עבור הסובלים מפסוריאזיס.
- מכיוון שדלקת היא אחת הגורמים המרכזיים לפסוריאזיס, נחקרו מזונות ותוספי מזון בעלי השפעות נוגדות חמצון. לחומצות שומן-רב בלתי רוויות ממשפחת האומגה-3 יש השפעה אנטי דלקתית, כך שצריכה עודפת של אומגה-6 ביחס לאומגה-3 קשורה ישירות לעלייה בחומרת הפסוריאזיס. המחברים ממליצים גם על צריכת מזונות עשירים בנוגדי חמצון, כגון קרוטנואידים, פלבנואידים, סלניום וויטמינים A, C ו-E.
- מחסור בוויטמין D קשור לסיכון מוגבר לפסוריאזיס, כך שתסמיני הפסוריאזיס מתגברים בדרך כלל בחורף, כאשר הסינתזה של ויטמין D דרך העור מופחתת. למרות שההשפעה השלילית של מחסור בוויטמין D משכנעת דייה, יש צורך גם בניסויי התערבות הבודקים השפעה של תוספים על פסוריאזיס.
- תזונה נטולת גלוטן מומלצת לסובלים מפסוריאזיס. מחלות הצליאק והפסוריאזיס הן מחלות אוטואימוניות, ומחלת צליאק אסימפטומטית מתפרצת יותר אצל הסובלים מפסוריאזיס, לעומת האוכלוסייה הכללית. ישנם המדווחים על השפעות חיוביות כתוצאה מתזונה נטולת גלוטן, אך טרם הוכח בבירור אם צריכת גלוטן תורמת לפסוריאזיס.
- הכותבים משערים שתזונה עשירה בפירות וירקות תתרום משמעותית לשיפור במצב הפסוריאזיס, למרות שעדיין חסרים מחקרים על תזונה צמחונית לחלוטין.
- מחקר תצפיתי [1] משנת 2015 חשף כי תסמיני הפסוריאזיס היו חמורים פחות בקרב משתתפים שמקפידים על תזונה ים תיכונית, המאופיינת בצריכה גבוהה של ירקות, דגנים, קטניות, דגים, פירות, אגוזים ושמן זית כתית. לסובלים מפסוריאזיס היו אחוזים גבוהים יותר של מסת שומן, והם פחות הקפידו על תזונה ים תיכונית, מה שיכול להסביר את הקשר בין הדיאטה לתסמינים החמורים פחות.
- מחקרים מסוימים מצביעים על כך שתזונה קטוגנית דלת קלוריות עשויה להביא לירידה במשקל ולהפחתה בדלקת כרונית, ולכן יועילו לאנשים עם פסוריאזיס. המחברים ציינו כי יש צורך במחקרים נוספים כדי להשוות השפעות של דיאטות קטוגניות ואחרות עם תסמיני פסוריאזיס.
שימו לב
לסקירה זו לא היו קריטריונים ספציפיים שנועדו לכלול או לפסול מחקרים.