ד"ר אהוד ורנר

טפול בספחת באזור ים המלח מוכר מקדמת דנא ולחולים המתאימים הינו יעיל ביותר. חשוב לבצעו כהלכה כדי להשיג תוצאות מירביות ולהימנע מתופעות לואי.

טפול בספחת באזור ים המלח מתאים במיוחד לספחת מצויה (PSORIASIS VULGARIS) וספחת טיפתית.

הטפול מתאים יותר לספחת המפושטת ביותר מ-  10% שטח גוף .
ספחת הפוכה(PSORIASIS INVERSA)   וספחת בקרקפת מגיבות פחות טוב.
ספחת פוסטולרית (עם מוגליות) אינה מתאימה לטפול בים המלח.
משך הטפול המומלץ להשגת העלמות הנגעים העוריים הינו 3 – 4 שבועות.

המרכיב החשוב בטפול זה הינו קרינת השמש המיוחדת באזור ים המלח.
חולים שאינם יכולים להכנס למי הים בשל פצעים פתוחים בשל "ספחת הפוכה" עם סדקים בעור או בשל מחלות קונבולסיביות (נטיה להתכוצויות) יכולים להסתפק בטפול בקרינת השמש.

לפני הירידה לים המלח כדאי לנסות להשתזף. לכך מספיקות אף מספר חשיפות קצרות לשמש. חשוב שלא להפסיק טפולים כנגד ספחת בחודש האחרון לפני הירידה לים המלח, ובעיקר לא טפול במתוטריקסט או בקורטיזון.  ניתן לשקול הפסקת טפולים אלו בהדרגה תוך השהות בים המלח.

כדאי לקחת לים המלח
וזלין, שמן גוף (של חברת פישר, ג"ונסון או כל קרם משמן אחר), לוציו זינקי, פולידין, אקמול, אולטרה סול 15 או קרם הגנה אחר, קרם דיפרוגנטה או פוסיקורט (לדלקת אלרגית או עקיצות). כדורי טלפסט (להקטנת תגובה לעקיצות) או כדורי פניסטיל או אהיסטון (נגד גרד).   משקפי שמש החוסמות קרינה על סגולית בינונית וארוכה(UVA+UVB) , קל-קר למים, כרית אויר לשכיבה נוחה, מחבט זבובים, טרנזיסטור ומשחקים (זבובים ידידותיים ניתן למצוא במקום).
בעת הטפול רצוי לשתות מעל  3 ליטר מים ביום.

החשיפה לשמש נעשית בין 8 בבוקר ל 11 בבוקר ובין 14,30 ל – 17 אחרי הצהריים.
זמן החשיפה נקבע לפי גון העור של המטופל ולפי עונת השנה.
בדרך כלל מתחילים בחשיפה של מחצית השעה בבוקר ומחצית השעה אחרי הצהריים ואם אין אודם בעור ביום המחרת ניתן להוסיף רבע שעה לכל חשיפה. אם נגרם אודם קל ניתן להמשיך באותה חשיפה. באודם חזק צריך לרדת בזמן החשיפה.
לפני החשיפה לשמש משמנים העור כולו בוזלין או שמן גוף בשכבה דקה בלי להותיר משחה על פני העור.  רצוי לעשות זאת לאחר מקלחת קצרה. רצוי אף למרוח קרם מגן לשמש לאזורים הרגישים (ראו ההמלצות בסוף הדף).
הכניסה לים מתאימה רק לאלו שאין להם פצעים פתוחים, בספחת הפוכה יש לעיתים סדקים בקפלים וכניסה למים עלולה לגרום לצריבה ולהחמרה במצב.
מתחילים ברחצה של כ- 5 דקות פעמיים ביום, לפני החשיפה לשמש, עם עליה בהדרגה עד כ- 15 דקות.
לאחר הרחצה בים שוטפים העור במקלחת קצרה, מורחים המשחות ונחשפים לשמש.

הגנה משמש חשובה בתחילת הטפול בבעלי עור בהיר הנכווים בקלות.  כדאי להגן על הפנים הכתפיים והבטן.  צריך לזכור שהטפול בים המלח הינו בקרינת השמש ולא לכסות התופעות הספחתיות בקרם מגן נגד שמש.